info@brondy.nl | +31 6 232 876 05

STOON gastrobar

STOON gastrobar

Bureau: BRONDY interior design
Locatie: Huizen
Opdrachtgever: Sten & Don Mouissie
Oplevering: 2025

STOON Gastrobar 

‘Stoer als steen, maar ook elegant en warm’ 

Sten en Don Mouissie transformeerden de Huizense lunchroom Insolar tot een instant hotspot. Samen met ontwerper Fleur Brondy gaven ze in drie maanden tijd vorm aan Gastrobar STOON: een concept zo sterk als steen, en met een flinke vleug Franse flair. 

Op de derde dag dat ze open zijn, ademt de sfeer bij STOON een vanzelfsprekende gemoedelijkheid. Om tien uur zit het gezellig vol op het terras en binnen druppelen nieuwsgierige Huizers binnen. De broers Sten en Don – in gesprek met hun steun en toeverlaat interieurontwerper Fleur Brondy over de laatste puntjes die nog op de i moeten –  krijgen een hand op de schouder van gasten, veel complimenten, een bloemetje en zelfs ware loftuitingen.

Het kenmerkend gerecht van Insolar was: vlees gegrild op gloeiendhete stenen. Precies deze ‘signature cuisine’ wilde ontwerper Fleur Brondy beslist behouden en gebruiken als concept. Ze noemt dat het hart, het DNA van de zaak. Het klikte als vanzelf tussen de broers Mouissie en Brondy.

Fleur Brondy – bleek van alle markten thuis en een match met de broers Mouissie. Sten: ‘Zij is niet alleen een heel goede ontwerper, maar kon ons ook helpen met de analyse, wat het startpunt was voor de onderhandelingen met de eigenaar van het pand, en bleek een uitstekende bouwbegeleider.’ En dat was noodzakelijk, want de hele operatie – verdubbeling van de begane grond, een nieuwe keuken en een totaal nieuw interieur – moest in drie maanden zijn geklaard. 

Brondy begon bij de basis: de naam. ‘Die dekte de lading niet meer, vertelde niets over het concept van de zaak.’ Zij wist de broers ervan te overtuigen om niet alleen het interieur maar ook de naam te vernieuwen. ‘In eerste instantie dachten we aan een Franse naam, maar het concept ‘steen’ bleef me prikkelen. Dus werd het STOON, een referentie naar ‘steen’, een stoere naam en ook een speelse samenvoeging van de namen Sten en Don.’ Toen die kogel door de kerk was, ging het als vanzelf stromen bij Brondy. ‘Keien, ronde vormen, een spectaculaire wand van steenfineer, een bar van terrazzo, servies van robuust aardewerk; het ontwerp werd logisch.’ En dat betekende dat ook logo, servetten en de vormgeving van de menukaart er uiteindelijk aan moesten geloven.’ Brondy liet de kaart grotendeels in tact, met een all day concept; onbijt, lunch en van donderdag tot en met zaterdag ook diner. 

Brondy is blij met het vertrouwen dat ze kreeg, en carte blanche om haar ontwerp uit te rollen. Met een combinatie van hoge en lage tafels, gestoffeerde rondzitjes en een grote betegelde bar. Dankzij de afscheiding door tussenwanden en olijfbomen voelt het overal knus.

Toch zorgen zichtlijnen – zorgvuldig ingericht door Brondy – voor het nodige overzicht. Fijn, ook in tijden van lage bezetting. Het eindresultaat is even stoer als elegant, met die onmiskenbare Franse flair.

Dankzij een hele kluit aan lokale bouwbedrijven en leveranciers, en de strakke regie van Brondy, vond de oplevering zoals gepland begin april plaats, met een knallend openingsfeest. Een enorme ontlading, vertellen ze alledrie, waar ze nog van bij moeten komen. Al is daarvoor weinig tijd. Don: ‘Het begint nu pas echt, de toeloop is enorm. Dat betekent aanpoten in de nieuwe keuken en de handen uit de mouwen in de nieuwe routing.’ De broers zijn ongelooflijk blij met het resultaat. Sten: ‘Het past ons, het is echt next level, maar ook toegankelijk. Een plek om thuis te komen in Huizen. Niet te chique of stijf, maar een warme ontmoetingsplek voor iedereen.’